Sahabat Blogger

Tuesday, February 21, 2017

CITA RASA SENDIRI : Biskut Ciss!

Assalamualaikum.. kabaree sahabat blogger :)

Sebelum tu nak tanya la siapa yang tak pernah rasa atau tahu apa itu biskut ciss?!
jawapan jangan lupe komen ye kalau terbaca entry ni. hee

.

Hari ahad yang lepas biasala aktiviti hujung minggu tak makan tidur, makan lagi tidur lagi. haha sah anak dara pemalas ! nauzubillahh

.

Actually, banyak kali dah cuba n try buat resepi biskut cis ni. Alhamdulila selalunya rasa tak pernah menghampakan, yelah kata orang nak sedap buat penuh dengan kasih sayang. Bagi yang dah cuba dan dah banyak kali buat tu aku nak ucap syabas dan tahniah sebab berani mencuba. Kali ni tak nak story panjang2 cuma nak share cara aku buat je dan orang lain pun boleh cuba dan share juga cara korang buat. Mungkin ada penambahan pada resepi biskut cis ni. Oke buatnya tak susah dan tak mudah juga tapi kesabaran tu perlula ada. huhu

.

Gambar kidnap:)

Bahan-bahan biskut ciss:

- biskut cream crackers (aku tukar biskut jagung)
- susu tin
- susu dutch lady fullcream
- cream cheese tatura

Cara-cara buat:

- step1: blenderkan cream cheese dan susu tin. pastikan tiada ketul2 cream cheese dan smooth gitu
- step 2: ambil bekas, tuangkan susu dutch lady full cream mengikut aggaran.
- step 3:kemudian, rendam biskut ke dalam susu di dalam magkuk tadi, balik2 kan dia. jangan sampai jadi lembik sangat ye.
- step 4: ambil bekas baru, susun biskut yang sudah direndam tadi ke dalam bekas tersebut
- step 5: tuangkan cream cheese yang sudah diblenderkan tadi ke atas biskut sedikit demi sedikit mnggunakan sudu teh, 
- kemudian, buat lapisan yang sama dengan mengulang step 4 dan 5 dalam bekas yang sama taw!  

.

Bahan2 asas sangat simple dan mudah didapati jangan risau cuma rajin dan tak rajin je nak buat. hihi. Cara aku pula tiada beza, cuma aku tukarkan biskut cream cracker tu dengan biskut jagung supaya rasa dia lagi sedap!. dan lagi satu kalau nak biskut tu lagi awesome lebihkan lelehan cream cheese yang dah diblenderkan tu kat lapisan paling atas sekali dan taburkan nestum atau cheesedale yang diparut!. Lagi lagi bertambah seronok la nak makan ala-ala macam orang buat ciskek leleh tu. huhu.. nyum nyum..





OK, Dah siap!
Lastly, boleh frozenkan dalam peti ais:)


Macam biasala aku kalau buat sesuatu lepastu dapat sambutan dari keluarga dan dorang akan repeat repeat repeat banyak kali suruh buat lagi dan lagi. Kali ni aku buat untuk ibu tersayang, mengidam katanya ! hmm oke layan kan ajerr . hehe





Tadaaa!!
oke siap untuk dimakan
jemput^_-






No comments:

Post a Comment